Milujem chuť kávy a som kofeinista, ktorý si od kávy prakticky nevie odvyknúť. To by ale nebol problém, ak by bol kofeín prospešný alebo neutrálne. V tomto pripravovanom článku by som chcel rozobrať otázku, do akej miery a ak áno, tak z akých dôvodov by bolo nutné svoj osobný príjem kofeínu obmedzovať.
Za starých dobrých totalitných časov v ČSSR platíval kofeín a kafíčkování za nezdravý luxus podobne ako fajčenie. Kofeín sa považoval za stres a krvný tlak zvyšujúce stimulant, ktorý nebol bez závažných dôvodov indikovaný a ktorý lekári starším pacientom radi zakazovali.
Dnes sa situácia obrátila a negatívne vlastnosti kofeínu akoby vymizli z radaru. Paralelne s tým sa objavili koferinové bomby v podobe energetických nápojov. Spoločne s mojím kofeinismem ma to vedie k otázke, nie som ak svedkom obchodno-evolučného javu, ktorého celkový vplyv na spoločnosť a taktiež moje osobné zdravie je negatívny. Toto však nepredkladajú dopredu ako záver. Je mnoho malých fytochemikálií, ktoré sú vyložene prospešné - napríklad antioxidant kyselina kávová. Kofeín mi je ale podozrivý tým, že sa príliš podobá nukleotidové báze adenínu, ktorá je v biochémii všadeprítomná a navyše sa podieľa na stavbe DNA.
Kofeín preukázateľne zvyšuje duševnú čulosť a bdelosť , ale robí tak alosterickým vplyvom na adenozínové receptory, ktoré po čase desenzitizují, vyžadujú vyššie dávky a po vysadení kofeínu spôsobujú opačný účinok - abnormálne ospalosť a ďalšie príznaky.
Dopísanie tohto článku bude vyžadovať ďalšie štúdium literatúry.